Presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, a semnat Tratatul de la Lisabona pe 3 noiembrie, la putin timp dupa ce Curtea Constitutionala ceha a declarat actul compatibil cu constitutia nationala. Tratatul va intra in vigoare la 1 decembrie sau, cel tarziu, 1 ianuarie.

Vaclav Klaus a fost ultimul lider european care a ratificat Tratatul. El a semnat documentul in aceeasi zi in care Curtea Constitutionala din Cehia a declarat ca tratatul este conform cu legea fundamentala a tarii. Semnarea Tratatului era conditia necesara pentru ratificarea completa a actului si alegerea viitorului presedinte al Uniunii Europene.

- Curtea Constitutionala ceha aproba Tratatul de la Lisabona
- Tratatul de la Lisabona 'pe intelesul tuturor'
- 10 schimbari aduse de Tratatul de la Lisabona daca intra in vigoare

Adversar declarat al Tratatului de la Lisabona, presedintele ceh ceruse o derogare de la Carta drepturilor fundamentale, pentru a preveni retrocedarea bunurilor germanilor din regiunea Sudeta, confiscate dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Dupa ce a semnat, Klaus a aparut intr-o conferinta de presa in care a spus ca respecta hotararea Curtii, dar nu este de acord cu ea.

"Intrarea in vigoare a tratatului va limita suveranitatea Republicii Cehe, indiferent de verdictul Curtii Constitutionale," a adaugat el. Klaus i-a criticat pe judecatorii Curtii Constitutionale, descriind comportamentul acestora ca "obstructiv" si verdictul ca "motivat politic".

La cateva minute dupa gestul presedintelui ceh, Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a anuntat ca Tratatul va intra in vigoare in decembrie sau, cel tarziu, in ianuarie, informeaza Reuters. Conform practicilor UE, noile tratate intra in vigoare in prima zi a lunii urmatoare depunerii lor la Roma.

Este de asteptat acum ca presedintia suedeza a UE sa convoace un summit extraordinar al Uniunii, in care sa se ia deciziile legate de noile functii create de Tratat. Acesta va avea loc, cel mai probabil, pe 13-14 noiembrie.

A fost nevoie de opt ani de negocieri pentru reformarea tratatului fundamental al Uniunii Europene, de cand liderii UE au dezbatut pentru prima oara propunerile de reforma, la summitul de la Laeken din decembrie 2001.

A.L.

[EurActiv.ro]

Surse: EurActiv.com, HotNews.ro